Olika varianter av spelkort

Jösses vad det finns kortlekar när man väl börjar leta. Jag tänkte skriva lite om det mest synliga skillnaderna mellan olika kortlekar och vad man som lekman bör känna till inför köp av kortlek. Vi har alla kommit i kontakt med Öbergs kortlekar som är den enklaste varianten av kortlekar och som ofta finns i så kallade reklamkortlekar och även som lite finare äldre kortlekar.

Öbergs kortlek

Dessa kortlekar är ofta väldigt billiga och kostar sällan mer än 40kr. Kvalitén duger för att spela lite enklare kortspel. Dessa kortlekar känns igen på det smala formatet och framförallt känslan i dom. Böjer du dessa kort så stannar dom kvar i böjningen och tillräckligt många gånger så blir korten nästan märkta vilket gör att de inte passar för tex poker eller andra spel där man inte vill visa vilka kort man sitter på.

Så vilka kort är att föredra vid tex poker spel då? Jo nästa variant av kort är det amerikanska märket Bicycle. En prisvärd kortlek som kostar mellan 50kr-100kr och har ett betydligt bättre lager. Korten håller mycket längre och har rätt storlek. Dock är dessa kortlekar fortfarande tillverkade i papper och detta gör dom till ett något för mjukt alternativ för seriöst pokerspel. Detta för oss in på nästa typ av kortlek vilket nämligen är kortlekar i plast! Självklart finns det här olika kvalitet med men generellt kan man säga att dessa kortlekar är tillverkade i syftet att hålla länge samt att inte kunna böjas till fördel för att sedan kunna läsas av. En kortlek plast ska kännas som en kortlek i papper men ha alla skyddande egenskaper som plast medför. Känslan blir per automatik något styvare och strävare samt så är kortleken inte fullt lika lätt att sprida mellan händer.

Plastkortlek

Det finns en rad olika kvalitetsmärken inom segmentet plastkortlekar och några att hålla utkik efter är Copaq och kem. Dessa kortlekar är särskilt lämpade för seriöst kortspel och används av proffs världen runt.